top of page

טיפול אונליין – טיפול מרחוק או טיפול בזום

  • תמונת הסופר/ת: Nikita Haimsky
    Nikita Haimsky
  • 20 באפר׳
  • זמן קריאה 7 דקות

עודכן: 11 במאי


""

מהו טיפול אונליין?

טיפול אונליין (או "פסיכותרפיה מרחוק") הוא טיפול רגשי ופסיכולוגי הניתן באמצעות האינטרנט, במקום מפגש פיזי בקליניקה. בטיפול אונליין המטפל והמטופל מתקשרים מרחוק באמצעים טכנולוגיים – לרוב שיחות וידאו דרך המחשב (למשל טיפול דרך זום או סקייפ), אך גם באמצעות שיחות טלפון ואפילו בהתכתבות בצ'אט. במסגרת זו מקיימים פגישות טיפוליות מכל מקום, כאשר כל צד נמצא בסביבה הנוחה לו. בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בפופולריות של הטיפול המקוון, במיוחד בעקבות מגפת הקורונה שבה מטפלים ומטופלים רבים עברו למתכונת מקוונת לצורך המשכיות הטיפול . כיום טיפול אונליין הפך לחלק מקובל ונפוץ בעולם בריאות הנפש, עם תהליכים מובנים התומכים בתקשורת טיפולית מרחוק.


יתרונות של טיפול אונליין

לטיפול אונליין יתרונות רבים, התורמים לכך שהוא הופך לבחירה מועדפת עבור מטופלים ומטפלים כאחד:

  • נוחות מירבית וזמינות גבוהה: אחד היתרונות הבולטים הוא היכולת לקבל טיפול רגשי מכל מקום. אין צורך לנסוע לקליניקה – ניתן להשתתף בפגישה מביתך, ממשרדך או מכל מקום פרטי אחר עם חיבור לרשת. הדבר מאפשר גמישות גדולה בקביעת זמני הפגישות והתאמה ללוח הזמנים של המטופל. עבור אנשים עובדים או הורים עסוקים, הגמישות הזו יכולה להיות קריטית כדי לשלב את הטיפול בשגרת החיים.

  • נגישות ללא מגבלות גיאוגרפיות: טיפול מקוון מבטל את מגבלת המרחק. מטופלים יכולים לפנות למטפל המתאים להם ביותר, גם אם הוא נמצא בעיר אחרת או אפילו במדינה אחרת. כך, למשל, ישראלים הגרים בחו"ל ברילוקיישן או בטיול ארוך, יכולים לקבל טיפול בעברית אצל מטפל מישראל, ללא צורך בטיסה. גם מי שגר באזור מרוחק או כפרי עם היצע מוגבל של מטפלים מקומיים, יכול ליהנות מטיפול איכותי אונליין שמתאים להתמחות הנדרשת.

  • חיסכון בזמן ובמשאבים: מאחר ואין נסיעות, נחסך זמן רב בכל פגישה. אין צורך לעמוד בפקקים, לחפש חניה או להשתמש בתחבורה ציבורית. מעבר לזמן, נחסכות גם עלויות כספיות – כמו דלק, חניה וזמן עבודה. הטיפול אונליין מאפשר ניהול יעיל יותר של הזמן הן למטופל והן למטפל.

  • פרטיות ונוחות רגשית: עבור רבים, הסביבה הביתית היא מקום בטוח שמקל על פתיחות ושיתוף. קיום הפגישה במקום פרטי מאפשר למטופל להרגיש נינוח יותר, ללא חשש מפגישה אקראית במכרים בחדר המתנה. האווירה המוכרת בבית עשויה לתרום להרגשת ביטחון ולהפחתת חרדה, במיוחד בתחילת הטיפול.

  • גמישות בהתאמת שיטת הטיפול: המדיום הדיגיטלי מאפשר מגוון צורות תקשורת – שיחות וידאו, שמע בלבד, או טקסט. הדבר מאפשר התאמה להעדפות ולצרכים של כל מטופל. עבור מי שמרגיש נינוח יותר בשיחה טלפונית ללא מצלמה, או עבור מי שמעדיף להתבטא בכתב – הטיפול המקוון מעניק את האפשרות לבחור בפורמט הנוח ביותר. לעיתים מטפלים משלבים גם מעקב בין הפגישות באמצעות הודעות טקסט או אימייל, מה שמגביר את תחושת התמיכה הרציפה.


מענה לחששות נפוצים מטיפול מקוון

למרות היתרונות, טבעי שעולים חששות ושאלות לגבי טיפול אונליין. הנה כמה ספקות נפוצים והתייחסות אליהם:

  • "האם הטיפול מרחוק אפקטיבי כמו טיפול פנים אל פנים?"שאלה זו עולה כמעט אצל כל מי ששוקל טיפול מרחוק. החדשות הטובות הן שמחקרים וסקרים רבים מצאו שטיפול פסיכולוגי אונליין יכול להיות אפקטיבי מאוד, בדומה לטיפול פרונטלי. למעשה, הקונצנזוס המקצועי כיום הוא שטיפול אונליין עובד – מטופלים רבים חווים שיפור נפשי משמעותי כתוצאה מטיפול מרחוק, במיוחד כשהוא ניתן על ידי מטפל מיומן ומנוסה בפורמט הזה. חלק מהמחקרים אף מצביעים על כך שאין הבדל מהותי בתוצאות הטיפול בהשוואה בין מפגשים מקוונים לפרונטליים, ואף שלטיפול אונליין עשויים להיות יתרונות ייחודיים למשל, יש מטופלים שלוקחים אחריות פעילה יותר בין הפגישות כאשר הטיפול נעשה מרחוק. כמובן, יעילות הטיפול – בין אם פרונטלי ובין אם מקוון – תלויה גם בהתאמה בין המטפל למטופל, בקשר הנרקם, בהתאמה של שיטות הטיפול ובמחוייבות לתהליך.

  • "האם אפשר ליצור קשר אנושי דרך מסך?"חשש מובן הוא שהמסך יהווה מחסום ויקשה על יצירת ברית טיפולית, אמפתיה וחיבור רגשי. בפועל, ניסיונם של מטפלים ושל מטופלים מראה שהקשר הטיפולי בהחלט יכול לפרוח גם אונליין. מטופלים רבים מדווחים על תחושת אמון וקשר משמעותי שהם מצליחים לפתח עם המטפל למרות (ואפילו באמצעות) הכלים הטכנולוגיים. שפת הגוף והמימיקה אולי פחות בולטות דרך וידאו, אך עדיין רואים ושומעים זה את זה, ובמקרים רבים המטופל מרגיש מספיק בנוח לפתוח את ליבו. מטפלים מיומנים יודעים לשים לב לרמזים עדינים בקול, בהבעת הפנים ובטון הדיבור גם דרך המסך. במידת הצורך, ניתן לתאם שהמטופל ימקם את המצלמה כך שתתפוס כמה שיותר מתנועות הגוף, או לשלב שאלות ישירות מצד המטפל כדי לוודא שהוא מבין את הרגשות שמעבר למילים. חשוב לזכור שהבסיס של טיפול מוצלח הוא הקשר וההבנה – ואלו יכולים להיבנות גם מרחוק, עם קצת פתיחות וטיפה סבלנות בתחילת התהליך.

  • "מה לגבי תקלות טכניות וענייני אבטחה?"היבט טכני הוא אכן גורם שיש להתייחס אליו, אבל כיום ישנם פתרונות מצוינים שמאפשרים טיפול רציף ובטוח. לפני תחילת הטיפול, המטפל בדרך כלל יוודא שלמטופל יש את הציוד המתאים (מחשב או טלפון עם מצלמה ומיקרופון תקינים, וחיבור אינטרנט יציב). במקרה הנדיר של תקלה בשידור הווידאו או באינטרנט, רצוי להכין תוכנית גיבוי – למשל להמשיך את השיחה בטלפון. באופן זה, גם אם האינטרנט מתנתק, הטיפול לא נקטע באמצע. מבחינת פרטיות – מרבית הפלטפורמות המקוונות המקצועיות מציעות הצפנת מידע ואבטחה גבוהה. בנוסף, חשוב לוודא שגם המטופל נמצא בסביבה פרטית (חדר סגור בבית, ללא אנשים נוספים, או רכב חונה). כך, רמת הסודיות והדיסקרטיות נשמרת בדיוק כמו בקליניקה. עם התארגנות נכונה והתייחסות לנושאים הטכניים מראש, מרבית המטופלים מדווחים שתחושת הביטחון הטכנולוגי שלהם עולה במהירות לאחר מפגש-שניים, והחשש מפני תקלות פוחת משמעותית.

  • "אולי ארגיש שזה לא 'אמיתי' מספיק?"יש מי שחושש שהעובדה שהמפגש אינו פנים אל פנים תפחית מתחושת המחויבות או הרצינות של התהליך. בפועל, ברגע שקובעים זמן ומקום שקט למפגש אונליין ומתייחסים אליו כמו לכל פגישת טיפול, החוויה הופכת משמעותית ו"אמיתית" מאוד. המטפל מתייחס לפגישה המקוונת באותה מקצועיות ותשומת לב, והמטופל – אם יגיע למפגש במקום נוח, ללא הסחות, ויאפשר לעצמו להתמסר לשיחה – יחוש עד מהרה שהטיפול אונליין מעורר בו רגשות ומחשבות בדיוק כפי שהיה בפגישה בקליניקה. במקרים מסוימים, עצם הישיבה בסביבה הביתית המוכרת אף מגבירה את התחושה שטיפול הוא חלק מהחיים האמיתיים, ולא משהו נפרד שקורה "רק בחדר הטיפול". כמובן שאם עולות תחושות מוזרות או פער כלשהו בחוויה, מומלץ לשתף בכך את המטפל – יחד ניתן להבין מה חסר ולהתאים את אופן המפגש (לדוגמה, לעבור מוידאו לטלפון או להוסיף מרכיב כתיבה) כדי להגביר את תחושת החיבור והנוחות.


מחקרים והמלצות: האם טיפול אונליין יעיל?

הקהילה המדעית חקרה רבות את נושא הטיפול מרחוק, ובשנים האחרונות מצטברים נתונים מרשימים שמעידים על יעילותו. מחקרים רבים מצאו שטיפול מקוון יעיל באותה מידה כמו טיפול פנים-אל-פנים, עם תוצאות קליניות דומות ושיעורי שביעות רצון גבוהים. אפילו בהתייחס למדד כמו התמדה בטיפול – נמצא ששיעורי הנשירה מהטיפול (כלומר, הפסקת הטיפול טרם סיומו המתוכנן) דומים בטיפול אונליין ובטיפול פרונטלי. במילים אחרות, אנשים נשארים מחויבים לתהליך ולא נוטשים אותו יותר מבטיפול רגיל.

מעבר לכך, מחקרים ספציפיים הראו הצלחות של טיפול אונליין במגוון קשיים נפשיים. למשל, נמצא שטיפולי CBT  מקוונים (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי אונליין) מסייעים בהפחתת תסמינים של דיכאון, חרדה חברתית, התקפי חרדה,OCD   והפרעות נוספות. גם בטיפול בהתמודדויות כמו פוביות מסוימות או PTSD, דווח על שיפור משמעותי אצל מטופלים שקיבלו טיפול דרך האינטרנט. חשוב לציין שהמחקרים לא מראים הבדל גורף לטובת טיפול פרונטלי – כלומר, באופן כללי אין עדות שטיפול פנים-אל-פנים "טוב יותר" מטיפול אונליין באופן גורף.) כמובן שלכל שיטה יש יתרונות וחסרונות, ויש מצבים מסוימים שבהם ייתכן שטיפול פרונטלי יתאים יותר (כמו במצבי משבר חריף מאוד או הפרעה נפשית קשה הדורשת השגחה צמודה). אך עבור קשת רחבה של קשיים רגשיים ונפשיים – מהתמודדות עם מתחים יומיומיים, דרך חרדות ודיכאון, טיפול מיני ועד טיפול זוגי – הפורמט המקוון הוכיח את עצמו כאפקטיבי. ארגוני בריאות נפש ברחבי העולם, כולל גופים מקצועיים, מכירים כיום בטיפול אונליין כשווה ערך בטיבו לטיפול בקליניקה, ואף מפרסמים קווים מנחים להכשרה ולביצוע של טיפולים מקוונים באופן אתי ויעיל. לסיכום, העדות המחקרית תומכת בטיפול אונליין ככלי יעיל – מה שנותן גיבוי מדעי לכך שהבחירה באופציה המקוונת היא בחירה נכונה ובטוחה במקרים המתאימים.


למי טיפול אונליין מתאים?

טיפול אונליין יכול להתאים למגוון רחב של אנשים ונסיבות. הנה מספר דוגמאות למצבים בהם טיפול מרחוק הוא פתרון מצוין:

  • אנשים הגרים בחו"ל או ברילוקיישן: מי שנמצא מחוץ לארץ ורוצה מטפל הדובר את שפת האם שלו או שמכיר את הרקע התרבותי שלו, יכול להיעזר בטיפול אונליין כדי לגשר על המרחק. למשל, ישראלים המתגוררים בעולם ומעוניינים בקשר טיפולי עם מטפל ישראלי.

  • שגרת חיים עמוסה במיוחד: מנהלים, הורים לילדים צעירים, סטודנטים בתקופות מבחנים – כל מי שהלו"ז שלו צפוף ועמוס עלול להתקשות לפנות זמן לנסיעה לקליניקה. עבורם, טיפול אונליין מאפשר להתאים את המפגשים לשעות הנוחות (אפילו בשעות ערב מאוחרות או מוקדם בבוקר) מבלי לבזבז זמן יקר על יציאה מהבית.

  • בעלי מוגבלות פיזית או בריאותית: אנשים עם אתגרי ניידות, מחלות כרוניות, או מוגבלות שמקשה על יציאה תכופה מהבית – הטיפול מרחוק מסיר חסם משמעותי. במקום לוותר על טיפול בגלל קשיי הגעה, ניתן להתחבר מהבית בנוחות, ללא מאמץ פיזי מיוחד. גם נשים בהיריון מתקדם או אחרי לידה, שמתקשות להגיע לקליניקה, יכולות להמשיך או להתחיל טיפול מהבית.

  • מתמודדים עם חרדה חברתית או אגורפוביה: עבור מי שסובל מחרדה חברתית משמעותית, יציאה מהבית ופגישה עם אדם זר (אפילו מטפל) עלולה להיות מאיימת. טיפול אונליין מאפשר להתחיל תהליך טיפולי בסביבה בטוחה ומוכרת, תוך הפחתת החרדה הנלווית למפגש פנים אל פנים. עם הזמן ועם ההתקדמות בטיפול, ניתן בהדרגה להתמודד עם החששות גם בעולם האמיתי, אבל הפורמט המקוון מעניק נקודת פתיחה נגישה יותר. באופן דומה, מי שסובל מאגורפוביה (פחד ממקומות פתוחים או crowded spaces) יכול לקבל עזרה מבלי לעזוב את סביבתו המידית.

  • מי שנוסע הרבה או נמצא הרחק מהקליניקה: ישנם מטופלים שנדרשים לנסיעות תכופות במסגרת העבודה, או סטודנטים שמבלים חלק מהזמן בעיר אחרת (למשל חיילים, סטודנטים שחוזרים בסופי שבוע). הטיפול אונליין מאפשר רצף טיפולי בלי קשר למיקום הפיזי. כך גם אם אתם בחופשה, בנסיעת עבודה או עברתם דירה – אפשר להמשיך את הטיפול ברצף וללא הפרעות.

  • שמירת רצף טיפולי במצבי חירום: כמודגם בתקופת הקורונה, גם כשיש נסיבות חיצוניות כמו סגר, מחלות מדבקות או אירועי חיים שמקשים על מפגשים פנים אל פנים, הטיפול המקוון מאפשר להמשיך ולתמוך במטופלים בלי הפסקה. הוא מתאים לכל מי שרוצה "רשת ביטחון" להמשכיות טיפולית גם כשלא ניתן להיפגש ישירות.


חשוב לציין שטיפול אונליין פתוח לכולם, ובמרבית המקרים הוא בחירה המבוססת על נוחות והעדפה. עם זאת, ישנם מצבים מאוד מסוימים שבהם ייתכן שטיפול מרחוק פחות יתאים – למשל, אנשים המתמודדים עם הפרעה פסיכיאטרית קשה מאוד, מצב אקוטי של משבר נפשי חריף במיוחד, או כאלה שנדרשת עבורם השגחה צמודה (במקרים כאלה מומלץ טיפול פנים אל פנים במסגרת מוגנת או אשפוז). אבל עבור רוב הגדול של המטופלים הפוטנציאליים, אין מניעה לנסות טיפול אונליין ולראות האם הוא מתאים להם. לעיתים מגלים שהוא לא רק מתאים – אלא אף עדיף להם על האלטרנטיבה.


התייחסות אישית שלי כמטפל בטיפול אונליין

כמטפל מוסמך אני גאה להיות חלק ממהפכת הטיפול אונליין. במהלך השנים, ובמיוחד בתואר השני שחלקו התקיים בתקופת הקורונה עברתי השתלמויות ייעודיות בטיפול וייעוץ מרחוק, ורכשתי ניסיון רב בעבודה טיפולית באמצעות וידאו, טלפון וצ'אט. גיליתי שהמרחב הדיגיטלי יכול להפוך למרחב טיפולי אמיתי, כאשר ניגשים אליו בגישה מקצועית, אמפתית וגמישה. אני שם דגש מיוחד על התאמת התהליך הטיפולי לפלטפורמה המקוונת – בין אם זה באמצעות שליחת חומרי קריאה בין מפגשים, בדיקה מתמדת עם המטופל לגבי תחושותיו בנוגע לפורמט, או שימוש בכלים טכנולוגיים לשיפור החוויה (כמו מדיטציות מוקלטות, יומן רגשות דיגיטלי וכדומה). החיבור האישי שלי לנושא נובע גם מהאמונה העמוקה שנגישות היא מפתח בטיפול נפשי: אני מאמין שחשוב לאפשר לכל אדם הזקוק לעזרה לקבל אותה במקום ובאופן הנוחים לו ביותר. מניסיוני, כאשר המטופל מרגיש שאני "נכנס" אליו לסלון דרך המסך והוא אליי – נוצר מרחב אמון מיוחד. אני רואה מדי יום כיצד מטופלים אונליין משיגים תובנות, עוברים תהליכים עמוקים ומשפרים את חייהם, בדיוק כמו בטיפול פרונטלי. עבורי, האפשרות להציע טיפול אונליין היא דרך להגיע אליכם – גם אם אתם רחוקים או עסוקים – ולעזור לכם ליצור שינוי חיובי בחייכם במסגרת בטוחה, מקצועית ותומכת, מכל מקום שבו תהיו.


אם יש לכם שאלות נוספות על טיפול אונליין, טיפול בזום או טיפול בצ'ט או התלבטות האם הוא מתאים עבורכם, מוזמנים ליצור קשר ואשמח לסייע.

bottom of page